Roomboter Washingtons

De naam van deze koekjes zegt je wellicht niets, maar zodra je ze proeft herken je de nostalgische smaak. In gedachten sta je weer als klein kind bij de bakker die vriendelijk over de toonbank buigt en vraagt of je een koekje lust.

Dit is het typische oud Hollandse roomboterkoekje met kruimeltjes en zandstructuur, het recept is nauw verwant aan dat van de welbekende sprits.

Het is heel belangrijk om zo rustig mogelijk te mixen, als er teveel lucht in je deeg komt krijg je het ook niet goed meer gespoten en zal de uitkomst van je eindproduct anders zijn.

Benodigdheden:
– 180gr. Roomboter
– 200gr. Tarwebloem
– 180gr. Witte basterdsuiker
– 20gr. Ei
– 2gr. Zout
– 6gr. Citroenrasp

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg ook een spuitzak klaar en een kartelspuitje van 11mm. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius. 

Zorg dat de roomboter erg zacht is, het liefst op kamertemperatuur. Je kan hem eventueel voorzichtig zacht maken in de magnetron – let op, hij mag niet vloeibaar zijn. Roer hem de roomboter met de mixer helemaal glad en zacht, niet boven de tweede versnelling.

Breek een ei en klop het los, weeg 20gr. af met behulp van de weegschaal. Tip: als je iets meer zout toevoegt aan het hele ei, kan je het makkelijker schenken om af te wegen.

Voeg de basterdsuiker, het ei met zout en de citroenrasp toe aan de boter en mix het snel tot een glad deeg. Mix niet boven de tweede versnelling, anders krijg je het straks niet meer uit de spuitzak. Dit geldt ook voor te harde boter.

Zeef de 200gr. bloem en spatel hem door de rest van de ingrediënten. Doe het deeg in de spuitzak en spuit rozetten van ongeveer 3cm. doorsnede direct op de bakplaat. De rozetten mogen tussen de 10-15gr. per stuk zijn. De koekjes vloeien tijdens het bakken uit naar ongeveer 5cm, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt tussen de rozetten. Je kan met een glas ook de ruime aftekenen aan de achterkant van het bakpapier, zo weet je waar je precies een rozet kan spuiten.

Tip: Als je het moeilijk vindt om het in te schatten, oefen dan eerst op een bord op de keukenweegschaal. Dit deeg kan je later weer in de spuitzak doen.

Bak de koekjes tot de randjes goud gekleurd zijn in 10-15 minuten. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar na een half uur zijn ze volledig op smaak en krokant.

washingtons

>