De lekkerste Cheesecake

Dit recept is mijn legacy, mijn nalatenschap. Dit is de lekkerste cheesecake die ik gemaakt en gegeten heb *ooit*. Dit is het recept waar mijn kinderen om zeuren en mijn man herinnert aan waarom hij zoveel van mij houdt (en waarschijnlijk ook de reden van mijn overgewicht… maar daar hebben we het maar even niet over ;)).

Hij is heerlijk na een nacht in de koelkast, maar – als je hem zo lang kan weerstaan – is de tweede dag écht het lekkerst.

Voor de bodem:
– 260gr. Bastognekoeken (1 pak)
– 80gr. Roomboter (gesmolten)

Voor de vulling:
– 2 Eieren
– 220gr. Suiker
– 450gr. Crème fraîche
– 1 eetl. Vanille essence
– 400gr. Monchou Zacht en Luchtig
– 100gr. Monchou traditioneel*
– 40gr. Roomboter (gesmolten)

Voor de variatie:
– 1 eetl. Lemoncurd
of
– Frambozensaus uit flesje

Bereiding, bodem:
Verwarm de oven voor op 160C. Bekleed de (spring)vorm (24 of 26cm) met bakpapier. Verkruimel de Bastognekoekjes met behulp van een deegroller of vijzel. Smelt 80gr. roomboter in de magnetron of in een pannetje. Roer de kruimels door de boter heen, verdeel over de bodem van het bakblik en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Bereiding, vulling:
Meng de 2 eieren, 220gr. suiker, 450gr. crème fraîche en 1 eetl. Vanille essence in de eerste versnelling, met de mixer (garde), tot een gladde massa. Mix ongeveer twee minuten totdat het helemaal glad is. Voor citroen cheesecake kan je hier 1 eetl. Lemon Curd aan toevoegen. Voeg de Monchou in kleine schepjes toe aan het mengsel, mix het gedurende vijf minuten met de garde tot een gladde massa. Mix tot slot nog 40gr. Gesmolten roomboter door het mengsel. Giet het in het met bakpapier beklede bakblik. Indien gewenst kan je de bovenkant decoreren met frambozensaus, giet lijntjes op de vulling en trek er met een mesje visgraat patronen in.

Bereiding, bakken:
Bak de cheesecake gaar in ca. 40 minuten op 160C, op een rooster nét onder het midden van de oven. Indien je de cheesecake extra kleur wil geven voeg je maximaal 10 minuten toe aan de baktijd. Laat de cheesecake afkoelen op een rooster voordat je hem in de koelkast zet, hij is het lekkerst na minimaal 12 uur in de koelkast.

*Je kan ook 500gr. Monchou Zacht en Luchtig (of vergelijkbaar) gebruiken, maar dan heb je wel 100gr. over in de verpakking.

cheesecake

Ook leuk om cadeau te geven! Koop een nieuwe springvorm en vul deze met je zelf gemaakte cheesecake. Inpakken in fruitschaal folie, strik erom en voilá: je zelf gebakken én originele cadeau is klaar.

cheesecake-gift

>