Botermoppen

Dit oud Hollandse koekje is hét roomboterkoekje bij uitstek. Met een heerlijk zacht boterdeeg maak je deze geweldige koekjes. Ze zijn ook geschikt om te gebruiken met een koekstempel, dat is natuurlijk helemaal geweldig! Dit recept maakt er 16.

 Ingrediënten:
– 20gr. Ei
– 13gr. Melk (hv of vol)
– 1gr. Zout + een extra snufje
– 2 th.l. Vanille essence (dr. Oetker)
– 400gr. Tarwebloem
– 360gr. Roomboter (zeer zacht / kamertemperatuur)
– 145gr. Poedersuiker

Ik gebruik het liefst een mixer voor dit deeg, maar het is ook goed met de hand te doen. Als je mixt, doe dit rustig, je wilt geen luchtig deeg – het zijn koekjes. Doorgaans niet hoger dan de 2e versnelling.

Klop het ei los met een snufje zout om makkelijk af te wegen, zo kan je makkelijker schenken. Doe het ei samen met de melk en de vanille essence in een kom. Mix de poedersuiker er door. Voeg de roomboter in delen toe en daarna de tarwebloem met het zout.

Kneed verder met de hand tot er een mooi zacht en glad deeg is ontstaan. Verpak het deeg in plastic en druk het een beetje plat. Zo koelt het sneller. Leg het in de koelkast tot het weer stevig is, voor de zekerheid mag het ook een nacht zijn.

Nadat het volledig gekoeld is, haal je het deeg uit het plastic en kneed het opnieuw door. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius. Rol er een pil (worst) van met een diameter (doorsnede) van ongeveer 4cm. Snijd er plakken van ongeveer 1cm van.

Leg de plakken op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak ze in 15 minuten gaar en bruin. De koekjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, na ongeveer een half uur zijn ze stevig en op smaak.

Bewaar ze luchtdicht nadat ze volledig afgekoeld zijn.

>