Italiaans Paasbrood – Pane di Pasqua

Met de feestdagen wil ik graag wat “speciaals” op tafel zetten. Niet alleen ik maar ook kinderen verheugen zich op het bakken van allerlei heerlijkheden. Onze oudste vraagt al dágen om worteltjestaart. Maar ík wilde graag broodjes met een ei, drie keer raden wie haar zin heeft gekregen!

Deze broodjes zijn vers uit de oven – eventueel afgekoeld tot lauw warm – het heerlijkst. Besmeerd met echte roomboter en jam of gewoon uit het vuistje. Dit recept maakt er zes maar dat is voor ons gezin zeker niet genoeg! De smaak lijkt nog het meest op brioche.

 Benodigdheden:

Voor de gekleurde eieren:
– 6 Eieren
– Eetbare kleurstof (optioneel)

Voor het brood:
– 75gr. Roomboter
– 295gr. Melk
– 65gr. Suiker
– Mespunt zout
– 1 Zakje gist 7gr. (dr. Oetker)
– 2 Eieren, losgeklopt
– 700gr. Tarwebloem
– Eventueel 1 th.l. gestampte muisjes of anijspoeder

Om te bestrijken:
– 1 losgeklopt ei
– 1 eetl. melk
– Eventueel suikerparels, korstsuiker of musketzaad

Bereiding:
Verwarm in een steelpan 295gr. (halfvolle) melk met 75gr. roomboter op zeer laag vuur. Als het te warm wordt zal de gist zijn werking verliezen.

Meng ondertussen 65gr. suiker, een mespuntje zouten en het zakje gist in een bakje, met een lepel, door elkaar. Doe de 2 eieren in de kom van de mixer en klop ze even los met behulp van een lepel. Roer de suiker/zout/gist met een lepel erdoor tot het volledig gemengd is. Voeg ongeveer 500gr. tarwebloem toe en kneed door met de kneedhaak op een lage versnelling. Blijf bloem toevoegen totdat het deeg niet meer aan je handen plakt.

Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een tochtvrije plaats. Je kan ook een theedoek over de kom leggen om te zorgen dat het deeg lekker warm blijft. Heb je geen tochtvrije plaats in huis? Zet de kom dan alvast in de oven – deze moet natuurlijk wel uit staan!

Kook ondertussen de eieren. Zet de 6 eieren in een steelpan met koud water op het vuur, als het water kookt, kook ze dan nog 3 minuten zodat ze nog niet hardgekookt zijn. Giet ze af en spoel ze direct af met koud water om ze weer af te koelen.

Als ze koel en droog zijn kan je ze verven of schilderen. Ik heb een stukje spons gebruikt en bruine eieren. Om ze goud te schilderen heb ik Edible Metallic Paint van SugarFlair gebruikt (OR|Gold). Je kan ook De eieren kleuren met bijvoorbeeld Wilton of Americolor eertbare kleurstoffen. Voeg een theelepel azijn toe aan een mok warm, bijna kokend water en een beetje kleurstof. Laat je ei erin zakken tot de gewenste kleur bereikt is.

pasen

Na de rijs leg je een beetje bloem in het hoekje van je lege werkblad. Haal je handen even door de bloem heen , zo plakt het deeg niet aan je handen. “Sla” het deeg neer, met je vuist en haal het deeg uit de kom. Kneed het lichtjes door en verdeel het in 12 stukjes van ongeveer 80-100gr. Rol hier worstjes van 30cm van. Leg twee worstjes naast elkaar druk het begin samen en draai ze om elkaar heen. Leg ze in een cirkel en knijp het deeg aan de onderkant vast. Je kan eventueel een ei gebruiken als leidraad.

paasbrood-deeg1

Maak zes deegcirkels. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegcirkels hierop. Laat ze nogmaals een uur rijzen in een dichte oven (nog steeds uit laten staan!).

paasbrood-deeg2

Als ze klaar zijn met rijzen verwarm je de oven voor op 175 graden Celcius. Kluts in een beker het ei met de melk. Bestrijk de de broodjes na de tweede rijs met het mengsel. Als de oven op temperatuur is bestrijk je ze voor de tweede keer met het eimengsel. Plaats het ei in het midden. Bestrooi naar keuze met suiker of musketzaad.

paasbrood-deeg3

Bak de broodjes goudbruin op 175 graden Celcius in ongeveer 20 minuten, in het midden van de oven.

De eieren zijn eetbaar, bedenk je wel dat de eieren gekoeld bewaard moeten blijven als je ze wilt eten. Je kan op de tweede dag de eieren gewoon aan de kant leggen, in plaats van ze op te eten.

paasbrood

>