Carrot Cake met Cream Cheese Frosting

Na eindeloos vragen van mijn oudste toch gezwicht, samen de keuken in gegaan en lekker aan het proberen geslagen om een heerlijke worteltjestaart neer te zetten. Deze cake is heerlijk! My oh my, een rijke cake maar toch ook luchtig en vochtig – een nieuwe favoriet!

Het raspen van de wortelen is meer werk dan alle andere ingrediënten afwegen en klaarzetten. Het mixen is binnen 5 minuten klaar. Ik raad je dan ook aan, indien je een elektrische rasp hebt, deze te gebruiken.

Voor deze taart heb je twee bakpannen van 20cm nodig, als je er maar een hebt, bak ze na elkaar. De taart is vrij zacht als hij uit de oven komt en niet fijn om door te moeten snijden. Bak daarom de lagen apart. Mix tijdens het hele recept niet harder dan medium snelheid, hij hoeft niet luchtig gemixt te worden.

Benodigdheden voor de cake:
4 Eieren
– 225gr. Witte basterd suiker
– 175gr. Suiker
– 10 gr. Dr. Oetker vanille essence
– 300gr. Zonnebloem olie
– 275gr. Tarwebloem
– 1 Zakje Dr. Oetker Backin’ (16gr.)
– 15gr. Baking soda
– 10gr. Speculaas kruiden
– 1th.l. Kaneelpoeder
– 1/2 th.l. Zout
– 450gr. Geraspte wortelen
– 75gr pecannoten in stukjes gebroken

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Vet de (2) 20cm pannen in en bekleed ze met bakpapier, zowel een strook voor de randen als de bodem

Rasp eerst de wortelen en zet alle ingrediënten klaar, zo kan je in een keer door. De tarwebloem, Backin’, Baking Soda, Speculaaskruiden en Kaneelpoeder mogen bij elkaar, roer ze even goed door zodat de poeders al volledig gemengd zijn.

Roer als eerste de eieren kapot met de mixer (met garde). Voeg de suiker en de vanille toe en mix tot het een geheel is. Als dit volledig opgenomen is voeg je de olie in delen toe, het moet nu een homogene massa worden.

Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe (tarwebloem enz.) en mix nogmaals rustig door tot het volledig is opgenomen, indien nodig moet je even de wanden bijschrapen.

Voeg de geraspte wortelen in delen toe en als laatste de pecannoten. Verdeel het beslag over de twee bakpannen en bak gaar in ongeveer 1 uur op 175 graden Celcius. De cakes zijn goed als je er een mes in kan steken dat er schoon weer uit komt.

Haal de bakpannen uit de oven en laat ze afkoelen in het bakblik. Na een half uur haal je voorzichtig de cakes uit het blik, verwijder je het bakpapier en laat ze verder afkoelen op een rooster. Pas als de cakes volledig afgekoeld zijn kan je ze afsmeren met de frosting.

Benodigdheden voor de cream cheese frosting:
– 600gr. Mon Chou Zacht & Luchtig
– 270gr. Roomboter, half gesmolten en goed doorgeroerd
– 500gr. Poedersuiker
– 5 th.l. Dr. Oetker Vanille Essence

Mix de Mon Chou luchtig in de mixer op medium tot hoge snelheid (vlinder). Smelt ondertussen de roomboter in de magnetron tot hij half gesmolten is. Roer even goed door zodat alles redelijk vloeibaar tot zacht is. Voeg de poedersuiker  en de vanille essence toe aan de boter en druk eventuele klontjes plat. Doe het roomboter mengsel in de mixer en klop op tot hij volledig gemengd, zacht en luchtig is.

Doe een flinke laag tussen de taarten en smeer de buitenkant af met de frosting. Zet indien nodig tussendoor in de koelkast om op te laten stijven, hier mag een flinke laag ook op de buitenkant. Decoreer de taart naar wens, op de foto zijn er rozetten gespoten op de bovenkant met een kartelspuitje 11mm. Daarna zijn er walnoten opgelegd.

Decoreer de taart met nootjes, gespoten worteltjes van de icing of met marsepeinen worteltjes om hem wat meer kleur te geven. Bewaar de taart in de koelkast. Een aangesneden taart kan je het best bewaren in een taartdoos in de koelkast met huishoudfolie op de gesneden kant.

>