Cinnamon Rolls met Cream Cheese Frosting

Dit is mijn favoriete (en nu niet meer zo geheime recept) voor Cinnamon Rolls en Cream Cheese Frosting met caramelsaus en walnoten. Laat je verleiden door deze heerlijke broodjes die zowel als ontbijt of tussendoortje overheerlijk zijn.

Deze broodjes bak ik in aluminium wegwerp cakeblikken, maar je kan ze prima in een ovenschaal bakken. Na het afkoelen vries ik ze in, ze blijven dan ongeveer 1 maand goed. Buiten de vriezer zijn ze de tweede dag het lekkerst, de derde dag zijn ze duidelijk al minder.

Voordat je ze gaat eten kan je ze het beste even kort opwarmen in de magnetron, op medium vermogen maximaal 30 seconden.

De roomkaas heb ik nu gebruikt van de Lidl, ik moet zeggen dat ik hem lekkerder vind dan met de Mon Chou die ik normaal gebruik.

Voor het deeg:
– 2 Eieren
– 1 thl. Zout
– 1 Zakje vanillesuiker (8gr.)
– 130gr. Suiker
– 10 gr. Gist (1,5 zakje)
– 600gr. Tarwebloem + extra om te bestuiven
– 250gr. Warme melk
– 75gr. Zachte roomboter

Voor de vulling:
– 200gr. Bruine basterdsuiker
– 5gr. Kaneelpoeder
– 75gr. Gesmolten roomboter

Voor de cream cheese frosting:
– 300gr. Gezeefde poedersuiker
– 200gr. Cream cheese / Mon Chou (kuipje Zacht en Luchtig) of Lidl cream cheese (blauw kuipje)
– 100gr. Zachte roomboter (kamertemperatuur)
– 1 eetl. Vanille essence
– 2 Mespuntjes zout

Bereiden, het deeg:
Meng alle ingrediënten, met de mixer en kneedhaken, tot een stevig deeg. Als het nog heel erg plakt, even langer mixen totdat de melk is opgenomen. Schraap het deeg van de wanden en druk het bij elkaar met een spatel. Doe huishoudfolie over de bovenkant van de mengkom en leg er een theedoek overheen. Laat het op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen. Het deeg is dan ongeveer twee keer zo groot.

Tip: Heb je geen warme, tochtvrije plaats om het deeg te laten rijzen? Zet het in de koude oven (oven niet aanzetten natuurlijk).

1
Voor de rijs

2
Na 1 uur rijzen.

Kneed het deeg na de eerste rijs nog even snel door op een met bloem bestoven werkblad. Laat het vervolgens nog even 10 minuten rusten op het bestoven werkblad.

3

Bereiden, de vulling:
Roer de bruine suiker en de kaneel door elkaar met een lepel en druk eventuele klontjes fijn. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 50x60cm.
4
Roer de gesmolten roomboter door het suiker/kaneel mengsel totdat de boter goed opgenomen is.
5
Verdeel met de achterkant van de lepel het mengsel gelijkmatig over de lap deeg.

6Rol vervolgens de lap strak op zodat je een rol krijgt van ongeveer 60cm.

7
Snijd deze met een scherp met in stukjes van 4cm breed. Snijd een stukje van het begin af om mooiere stukken te krijgen, deze kan je alsnog gewoon meebakken. Het zelfde geldt voor het laatste stukje. Ik bak ze per twee, met de gesneden kant boven, in een aluminium cakeblik van 20cm, je kan ze ook in een ovenschaal of met papier beklede bakplaat bakken.

8

Bekleed de vorm met huishoudfolie en laat nog minimaal 30 minuten na rijzen op een warme plek. Ik zet ze zelf op mijn kookplaat terwijl de oven opwarmt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Bak de rolls gedurende 12-15 minuten in het midden van de oven. Maak tijdens het bakken de frosting. Als deze op de hete broodjes wordt gedaan, smelt het er goed omheen.

9


Bereiden, cream cheese frosting:
Zeef de poedersuiker en voeg vervolgens het zout, de vanille essence en de roomboter toe en mix dit op medium snelheid totdat alles gemengd en glad is. Voeg vervolgens de cream cheese hieraan toe, mix dit op lage snelheid met de vlinder tot het glad is.
DSC_0937
Leg per roll een eetlepel frosting op de bovenkant. Als dit gedaan is bij alle broodjes gebruik je de achterkant van de lepel om de frosting te verdelen over de bovenkant.
IMG_6709

Indien gewenst kan er Hershey Caramelsaus (Makro) overheen gegoten worden en gedecoreerd met stukjes pecan- of walnoot.

IMG_6719

De broodjes zijn warm ook erg lekker, maar de beste smaak is een dag later. Leg ze per stuk op een bordje en warm ze maximaal 30 seconden op in de magnetron.

>