Irish Coffee Cupcakes

Dit recept stamt nog uit de tijd dat ik nog volop aan het leren was hoe het taarten – en dus ook cupcakes – bakken werkte. Het verschil tussen een deeg en een beslag wist ik nog niet. Caisses noemde ik papieren cakevormpjes en duidelijk aan de foto te zien – ik had geen idee hoe je een toef fatsoenlijk op een cupcake moest krijgen. Al was ik erg in mijn nopjes met het resultaat, het is immers een van mijn eerste creaties geweest!

Voor het beslag:irishcoffee-cc
– 200 gr. roomboter
– 200 gr. kristalsuiker
– 4 eieren
– 200 gr. zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel mokka-essence

Voor de garnering en het glazuur:
– 250 gr. zachte boter
– 250 gr. gezeefd poedersuiker
– 100 ml water
– 100 gr. kristalsuiker
– 5-6 eetl. Zuidam’s Irish Coffee Likeur
– Chocolade mokkakoffieboontjes
– 1-2 eetl. Droste cacaopoeder

Bakvorm:
– 12 Papieren cakevormpjes
– Muffinvorm

Werkbeschrijving:

1) Verwarm de oven voor op 200ºC.
2) Doe de boter en suiker in een beslagkom met 1 theelepel mokka-essence en klop dit met een mixer licht en luchtig.
3) Klop de eieren los en giet ze beetje bij beetje bij het suikerbotermengsel, voeg steeds wat zelfrijzend bakmeel toe zodat het deeg mooi blijft.
4) Mix het deeg nog even kort door op lage snelheid.
5) Zet de papieren vormpjes in de muffinvorm (zo blijven de cakejes mooi rond) en vul ze tot de helft met het deeg.
6) Bak ze in 15-20 minuten in de oven totdat de cakejes gerezen zijn en kleur hebben gekregen. Haal ze uit de muffinvorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
7) Doe in een pannetje 100ml water en 100gr. kristalsuiker, roer met een houten lepel totdat de suiker volledig is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
8) Als de suikersiroop afgekoeld is, voeg dan ongeveer 2 eetl. likeur toe. Besprenkel de cakejes hiermee.
9) Doe in een schone beslagkom de 250gr zachte boter en het gezeefde poedersuiker, klop dit op halve snelheid met de mixer tot een luchtig mengsel. Voeg nu 3-4 eetl. likeur toe en klop tot een egaal mengsel.
10) Verdeel de botercrème over de cakjes met behulp van een lepel of spuitzak. Garneer met cacao en koffieboontje.

Maakt ongeveer 15 stuks.

Recept door: trisha, 2007

Related Posts

  • ik ben ook gek van cupcakes, maar niet van de veiinersrg, ik vind dat wel mooi maar niet lekker, maar ik eet heel graag het cakeje, die van de hummingbirdbakery zijn de allerbesteen waauw degene die dit krijgt, en dan ga je er nog iets insteken ook!!!super

  • >