Crème brûlée Appeltaart

Deze appeltaart is zó ontzettend lekker, vooral van de deegkorst kan ik geen genoeg krijgen. Dit recept heb ik van mijn grote oma gekregen, die het op haar beurt weer uit een boekje had. Deze taart verkochten wij ook regelmatig op bestelling in de winkel, de prijs? € 15! Voor een appeltaartje! Dat geeft ook wel aan hoe de klanten hierover dachten. Inmiddels is de winkel gesloten, maar dit recept wil ik graag met jullie delen.

Voor het deeg:
– 150 gr. bloem
– mespunt Oetker Backin bakpoeder
– 1 th.l. zout
– 90 gr. witte basterdsuiker
– 120 gr. koude roomboter

Voor de vulling:
– handvol paneermeel of kapselkruim
– 750 gr. Goudreinetten

Voor de bovenkant:
– 1 eetl. Maïzena
– 2 volle eetl. suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 100 ml. volle koffiemelk

Bakvorm:
– springvorm met een doorsnede van 26cm.

Werkbeschrijving:
1) Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom.
2) Doe de basterdsuiker erbij en roer alles door elkaar.
3) Voeg de boter in kleine stukjes toe, kneed snel een samenhangend deeg, laat het deeg verpakt in plastic 30 minuten rusten in de koelkast.
4) Beboter de vorm en bekleed de onderkant met bakpapier. Schil de appelen, verwijder het klokhuis. Rasp de appels met een grove rasp.
5) Verwarm de oven voor op 160ºC.
6) Rol het deeg tussen plastic folie uit en bekleed hiermee de vorm op de bodem en tot 3/4 van de rand.
7) Strooi het paneermeel op de bodem en verdeel hierover de geraspte appel.
8) Bak de taart op een rooster in het midden van de oven.
9) Meng de Maïzena met de suiker, vanillesuiker, het ei en de koffiemelk tot een glad papje. Giet dit na 15 minuten bakken over de taart.
10) Bak de taart in totaal 60 minuten en laat nog 15 minuten nagaren in de warme oven. Laat de taart geheel afkoelen in de vorm.

Bron: Bak met plezier deel 2, Oetker, 1987

Related Posts

>