Caramel Appeltjes

Deze appeltjes ken je ongetwijfeld wel. Vooral in Duitsland staan er kraampjes langs de straat met deze aantrekkelijk ogende plakkerige appeltjes. Een verschrikking als je je handen niet kan wassen… Deze appeltjes plakken niet aan je handen en kan je heerlijk oppeuzelen – en er daarna nog steeds geweldig uit zien!

Benodigdheden voor 6 appeltjes:
– 6 Braeburn appeltjes
– 6 Dowels (bamboe maïsprikkers)
– 500gr. Kristalsuiker
– 1 eetl. Lyle’s Golden Syrup (AH/Jumbo)
– 60ml. Water
– 5ml. citroensap
– 1-2 Druppels Lorann Cinnamon Oil

appel1Was de appeltjes, droog ze goed af en verwijder de steeltjes. Zet de appeltjes neer en steek de dowels rechtop met de punt in de appel, druk door totdat het stokje goed vast zit.

Doe de kristalsuiker, golden syrup, water, citroensap en de cinnamon oil in een pannetje en breng het aan de kook.
appel2

Kook de stroop totdat het bruin begint te kleuren en het vocht verdampt is.

Leg ondertussen een stuk siliconen bakpapier klaar om de appeltjes op
neer te zetten nadat ze door de caramelstroop gehaald zijn.

Als de stroop voldoende ingekookt is, en goed van kleur is (je huis ruikt inmiddels heerlijk!) kan je testen met een metalen lepel of de stroop klaar is.

appel3Zodra je het puntje van je lepel erin dipt en meteen weer omhoog haalt, moet de stroop direct stollen. Gebeurt dit niet, dan moet je nog even verder koken.

Als de test met de lepel geslaagd is, zet je je vuur op de laagste stand. Dit voorkomt dat je stroop stolt voordat je al je appeltjes doorgehaald hebt.

Wentel je appeltjes door de stroop, het makkelijkst gaat het als je je appeltjes schuin in het pannetje houdt. Zet ze daarna om af te koelen op het bakpapier.

Ze blijven ongeveer 1-2 dagen mooi, de caramel smelt door de luchtvochtigheid dus bewaar de appeltjes in een afgesloten trommeltje in een keukenkastje totdat je ze opeet (de koelkast is echt te vochtig).

Wil je ze cadeau doen? Pak ze dan in in bakpapier, gewoon papier en plastic folie blijven er zeer hardnekkig aan vastplakken. Deze appeltjes zijn overigens perfect om “netjes” te eten – ook in het bijzijn van je collega’s.

Related Posts

>